Zeven vette jaren
Image default
Woning en Tuin

Een sedummat, een interessante afwerking voor jouw dak

Het zal je ongetwijfeld wel bekend zijn dat een groendak op verschillende manieren kan worden gerealiseerd. Eén van de mogelijkheden waar je voor kan kiezen is gebruik maken van een zogenaamde sedummat. Zoals de naam van dit type mat al doet vermoeden bestaat ze uit zogenaamde sedumplanten. Dit zijn planten die er bekend om staan ongelofelijk goed opgewassen te zijn tegen de veelal extreme weersinvloeden die zich kunnen laten gelden op het dak van een woning. In ieder geval, ben jij benieuwd om meer te weten te komen over het gebruik van zogenaamde sedummatten? Dan dien je er zeker voor te kiezen om verder te blijven lezen. 

Wat is een sedummat precies?

Voor een sedummat geldt dat het een mat is die zoals de naam al aangeeft bestaat uit allemaal sedumplanten. Voor deze matten geldt eigenlijk dat ze bestaan uit een combinatie van verschillende soorten van deze planten. Veel mensen stellen zich de vraag waarom dat nu precies nodig is. Het antwoord daarop laat zich nochtans enigszins raden. Op deze manier wordt er namelijk voor gezorgd dat je eigenlijk het hele jaar door zonder probleem kan rekenen op een mooi uitziend groendak. Mocht er gebruik worden gemaakt van allemaal dezelfde sedumplanten zou dat uiteraard veel minder het geval zijn. Dit is dus zeker een niet onbelangrijk voordeel van een sedummat. 

Waarom kiezen voor een dergelijke mat?

Grofweg is het mogelijk om voor het aanleggen van een sedumdak een keuze te maken uit twee verschillende mogelijkheden. In eerste instantie kan je kiezen voor zogenaamde sedummatten. Voor een dergelijke sedummat geldt dat ze steeds populairder wordt en dat is vooral te wijten aan de vele interessante voordelen die eraan verbonden zijn. De voordelen waar je op kan rekenen zijn deze:

  • Je geniet vanaf het eerste moment van een mooi en echt groen dak; 

  • De combinatie van verschillende planten zorgt het hele jaar door voor een mooi dak; 

  • De matten beschikken over een bijzonder licht gewicht;

  • Ze zijn perfect op maat te snijden van het dak van je woning;

In eerste instantie werd er door het merendeel van de mensen voor gekozen om vooral gebruik te maken van de zogenaamde cassettes, maar het lijkt er tegenwoordig naar uit te zien dat daar toch langzaam maar zeker verandering in aan het komen is. Hoe dan ook, het gebruik van een zogenaamde sedummat is duidelijk het overwegen meer dan waard.

Hoe interessant is het realiseren van een sedumdak?

Of je er nu uiteindelijk voor gaat kiezen om gebruik te maken van een sedummat of van zogenaamde sedum cassettes, in allebei deze gevallen zal je kunnen vaststellen dat een groen dak wel zeker en vast de nodige voordelen met zich meebrengt. Het is dan ook bijvoorbeeld zo dat ze een niet onbelangrijke beschermlaag creëert voor de onderliggende dakconstructie. Bovendien zal je eveneens kunnen vaststellen dat de aanwezigheid van een groene dakbedekking de temperatuur op je dak ten goede komt waardoor het rendement van je zonnepanelen kan worden bevorderd. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, de keuze maken om een mooi groen dak te voorzien op het dak van je woning kan je in de praktijk zeker en vast een mooi aantal interessante voordelen opleveren.