Zeven vette jaren
Image default
Eten en drinken

Hoe maak de je perfecte biefstuk

Biefstuk bakken; de een wil hem nog een beetje rauw, de andere wil hem zo doorbakken mogelijk en weer een ander zit daar precies tussenin. In dit artikel willen we u graag een aantal tips geven, zodat u de perfecte biefstuk kunt gaan bakken. Laat de chef-kok in uzelf naar boven komen en verras uw vrienden en familie met een heerlijk stukje vlees.

Tip 1: Een goede basis

Om de perfecte steak te bakken heeft u in de basis twee ingrediënten nodig; een goed stuk vlees én een goede pan. Voor een goed stuk vlees kunt u het beste naar een keurslagerij in uw buurt gaan.

Tip 2: Bakken

Om te beginnen bakt u de steak op hoog vuur gedurende twee minuten per kant. Het vlees schroeit zo dicht, waardoor het vocht in het vlees blijft en het lekker mals en sappig blijft. Hierna draait u het vuur wat lager. Hoelang u de biefstuk moet baken hangt af van hoe u uw stuk vlees wenst te hebben. Wilt u hem het liefst rare hebben, dan bakt u de biefstuk nog één tot anderhalve minuut per kant. Wilt u hem het liefst medium, dan bakt u het vlees nog 2 tot 2,5 minuut per kant. Liever well-done well-done? Dan bakt u hem nog eens 3 tot 4 minuten per kant.
Omdat de biefstuk op een hoge temperatuur wordt gebakken, is ons advies om olie of roomboter te gebruiken. Deze kunnen de hoge temperatuur aan. Bovendien brengt roomboter een extra vleugje smaak toe aan uw vlees. Zorg ervoor dat de pan goed heet is, zodat het vlees meteen dichtschroeit. Leg de biefstuk met uw handen, een tang of een spatel in de pan. Prik vooral niet in het vlees, omdat hierdoor de sappen ook uit het vlees kunnen lopen, waardoor u taai en droog biefstuk overhoudt.

Tip 3: Temperatuur

Voordat u het vlees gaat bakken, moet de biefstuk een beetje op temperatuur komen. Zorg ervoor dat u het vlees ongeveer een halfuurtje voor het bakken uit de koelkast haalt. Als u koud vlees gaat bakken, ´schrikt´ de biefstuk, waardoor het taai wordt. En dat is uiteraard niet de bedoeling. Vervolgens dient er bij het bakken ook een juiste temperatuur te worden gebruikt. Deze temperatuur kunt u meten door middel van een kernthermometer, zoals de Thermapen. De Thermapen is snel en nauwkeurig, zodat u ook snel de temperatuur vanuit de kern weet. Deze thermometer meet de temperatuur vanuit de kern van uw biefstuk. Zo weet u zeker dat de kern ook gaart en u geen koud midden heeft.
De temperatuur hangt af van hoe u uw biefstuk het liefst gebakken wilt hebben. U kunt onderstaande tabel gebruiken om te zien welke kerntemperatuur u nodig heeft.
48.8° C = Rare
54.4° C = Medium – rare
60° C = Medium
65.5° C = Medium – well
71.1° C = Well-done

Tip 4: Rusten

Om de steak heerlijk mals en sappig te houden, dient het stuk vlees na het bakken even te rusten. Doe de steak in wat aluminiumfolie en laat het vlees minstens twee minuten rusten. Hierdoor kunnen de spiervezels in het vlees rusten, waardoor het vocht goed in het vlees kan trekken.