Biefstuk bakken; de een wil hem nog een beetje rauw, de andere wil hem zo doorbakken mogelijk en weer een ander zit daar precies tussenin. In dit artikel willen we u graag een aantal tips geven, zodat u de perfecte biefstuk kunt gaan bakken. Laat de chef-kok in uzelf naar boven komen en verras uw vrienden en familie met een heerlijk stukje vlees. Tip 1: Een goede basisOm de perfecte steak te bakken heeft u in de basis twee ingrediënten nodig; een goed stuk vlees én een goede pan. Voor een goed stuk vlees kunt u het beste naar een keurslagerij in uw buurt gaan. Tip 2: BakkenOm te beginnen bakt u de steak op hoog vuur gedurende twee minuten per kant. Het vlees schroeit zo dicht, waardoor het vocht in het vlees blijft en het lekker mals en sappig blijft. Hierna draait u het vuur wat lager. Hoelang u de biefstuk moet baken hangt af van hoe u uw stuk vlees wenst te hebben. Wilt u hem het liefst rare hebben, dan bakt u de biefstuk nog één tot anderhalve minuut per kant. Wilt u hem het liefst medium, dan bakt u het vlees nog 2 tot 2,5 minuut per kant. Liever well-done well-done? Dan bakt u hem nog eens 3 tot 4 minuten per kant. Tip 3: TemperatuurVoordat u het vlees gaat bakken, moet de biefstuk een beetje op temperatuur komen. Zorg ervoor dat u het vlees ongeveer een halfuurtje voor het bakken uit de koelkast haalt. Als u koud vlees gaat bakken, ´schrikt´ de biefstuk, waardoor het taai wordt. En dat is uiteraard niet de bedoeling. Vervolgens dient er bij het bakken ook een juiste temperatuur te worden gebruikt. Deze temperatuur kunt u meten door middel van een kernthermometer, zoals de Thermapen. De Thermapen is snel en nauwkeurig, zodat u ook snel de temperatuur vanuit de kern weet. Deze thermometer meet de temperatuur vanuit de kern van uw biefstuk. Zo weet u zeker dat de kern ook gaart en u geen koud midden heeft. Tip 4: RustenOm de steak heerlijk mals en sappig te houden, dient het stuk vlees na het bakken even te rusten. Doe de steak in wat aluminiumfolie en laat het vlees minstens twee minuten rusten. Hierdoor kunnen de spiervezels in het vlees rusten, waardoor het vocht goed in het vlees kan trekken. |