Zeven vette jaren
Image default
Financieel

Hoe sluit jij als starter je eerste hypotheek?

Als starter kun je de volgende stappen overwegen bij het aanvragen van je eerste hypotheek.

Financiële voorbereiding van starters

Zorg ervoor dat je financiële situatie in orde is. Dit omvat het opstellen van een overzicht van je inkomsten, uitgaven, schulden en eventuele spaargeld. Hoe beter je je financiën begrijpt, hoe gemakkelijker het zal zijn om te bepalen hoeveel je kunt lenen. Voor schulden kijk je met name in de BKR op BKR.nl.

Budgetbepaling starter

Stel een realistisch budget vast voor het huis dat je wilt kopen. Dit budget zou moeten passen bij je financiële mogelijkheden en zou niet alleen de maandelijkse hypotheekbetaling moeten omvatten, maar ook andere kosten zoals belastingen, verzekeringen, onderhoud en nutsvoorzieningen. Als starter is het belangrijk dat je een reserve inbouwt.

Hypotheekadviseur zoeken

Overweeg om een hypotheekadviseur in te schakelen. Deze professionals kunnen je helpen bij het begrijpen van je opties, het berekenen van de maximale lening die je kunt krijgen en het vinden van de beste hypotheekrente voor jouw situatie. Lexwonen verstrekt startershypotheek aan starters.

Hypotheektypen en -voorwaarden

Leer over de verschillende hypotheektypen, zoals annuïtaire, lineaire en aflossingsvrije hypotheken. Begrijp de voor- en nadelen van elk type en bepaal welk type het beste past bij je financiële doelen. Een startershypotheek moet goed afgesloten worden.

Hypotheekaanvraag starter

Zodra je een idee hebt van het type hypotheek dat je wilt, kun je een hypotheekaanvraag indienen bij een of meerdere geldverstrekkers (banken, hypotheekverstrekkers). Deze aanvraag omvat je financiële gegevens en details over het huis dat je wilt kopen.

Hypotheekoffertes vergelijken

Als je hypotheekaanbiedingen ontvangt, vergelijk ze dan zorgvuldig. Let op de rentetarieven, looptijd, voorwaarden, kosten en eventuele extra’s.

Hypotheekacceptatie en taxatie

Nadat je een aanbod hebt geaccepteerd, zal de geldverstrekker om een taxatie van het huis vragen om de waarde ervan te checken. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat het huis de waarde heeft die je ervoor betaalt. Is jouw bod hoger dan de taxatiewaarde dan zal je het verschil met eigen geld moeten betalen. Je krijgt namelijk nooit méér hypotheek dan de taxatiewaarde. Als starter heb je geen overwaarde dus dan kost dat je spaargeld.

Financiële check door geldverstrekker:

De geldverstrekker zal je financiële situatie opnieuw bekijken en verifiëren voordat de hypotheek definitief wordt goedgekeurd. Dit kan enige tijd in beslag nemen, dus wees geduldig. Indien alles is goedgekeurd ontvang je de bindende offerte. Hypotheekacceptanten voeren een 4 ogen principe.  De hypotheekaanvraag wordt dus door 2 personen gecheckt.

Hypotheekakte en notaris

Zodra je hypotheek is goedgekeurd, wordt er een hypotheekakte opgesteld en ondertekend bij de notaris. Hiermee wordt de hypotheek officieel gemaakt. Je tekent de leveringsakte en de hypotheekakte bij de notaris.

Hypotheekbetalingen

Begin met het maken van je maandelijkse hypotheekbetalingen volgens de afgesproken voorwaarden. Het proces kan enigszins variëren afhankelijk van je locatie en de geldverstrekker waarmee je werkt. Het is verstandig om professioneel advies in te winnen en goed onderzoek te doen voordat je beslissingen neemt met betrekking tot je eerste hypotheek.

Als je als starter nog moet kopen?

Heb jij als starter een woning gezien en moet je nog een bod uitbrengen? Weet dat je op dit moment ook een woning kan kopen zonder voorbehoud van financiering en zonder risico. Er is een verzekering die eventuele schade dekt zodat je als koper geen risico hebt op een boete van 10%. Informeer altijd eerst over de voorwaarden.

https://lexwonen.nl/startershypotheek/