Zeven vette jaren
Image default
Woningen

Hoe vaak is onderhoud bij een CV ketel nodig?

Je denkt er vaak vast niet bij na wanneer je de warmwaterkraan opendraait of wanneer je de thermostaat wat hoger zet op een koude winterdag. Dit water wordt verwarmd dankzij het harde werk van jouw cv-ketel! Het is dan ook belangrijk dat jouw cv-ketel goed functioneert – anders sta je straks onder een koude douche. Maar hoe vaak is cv-ketel-onderhoud precies nodig? Wij leggen het je hier allemaal uit, zodat je optimaal kunt blijven genieten van de luxe van warm water.

 

Zo vaak is onderhoud nodig

Een cv-ketel is een ingewikkeld technisch apparaat. Het is daarom niet verstandig om zelf aan de ketel te gaan sleutelen. Je kunt het cv onderhoud beter overlaten aan een expert. Bij een normaal huishouden is het aan te raden om de cv-ketel minstens eenmaal per twee jaar te laten nalopen door een ervaren cv-monteur. Deze checkt de ketel op storingen, voert periodiek onderhoud uit en dat zorgt ervoor dat alle onderdelen van de ketel die niet naar behoren werken op tijd worden vervangen. Gebruik jij de cv-ketel meer dan een normaal, of merk je dat de ketel een storing geeft? Neem dan tussentijds contact op met jouw cv-monteur voor een extra controle.

Schakel op tijd een cv-monteur in

Doordat de ketel met warmte en water werkt is het niet vreemd dat bepaalde onderdelen in de cv-ketel na verloop van tijd slijten. Als de ketel niet regelmatig wordt onderhouden kunnen deze onderdelen zelfs vroegtijdig kapotgaan. Een kapotte ketel is heel gevaarlijk. Dit kan namelijk allerlei soorten schade en gevaar opleveren, van lekkage tot brand. Schakel dus op tijd een cv-monteur in en sla niet zomaar een jaar over!

Zelf de cv-ketel netjes houden

Wil je zelf aan de slag om de cv-ketel te onderhouden? De binnenzijde van de cv-ketel en de losse onderdelen moet je echt aan een expert overlaten, want je wilt niet per ongeluk iets kapot maken. Wat je wel kunt doen is de buitenkant van de cv-ketel schoonmaken. Doe dit met een licht vochtige doek, zonder schoonmaakmiddel. Ook kun je het water in de ketel zelf bijvullen als dit nodig is. Als de druk op de watermeter lager is dan 1,5 bar is het een goed idee om het dit te doen. Gebruik hiervoor een speciale slang die je op de cv-ketel aan kunt sluiten. Weet je niet zeker hoe je dit aan moet pakken? Laat het bijvullen dan over aan de cv-monteur tijdens de onderhoudsbeurt.