Zeven vette jaren
Image default
Aanbiedingen

De vleermuis: alles wat jij nog niet weet!

De vleermuis: alles wat jij nog niet weet!

De winter komt er aan: de zon gaat steeds eerder onder en het wordt weer vroeger donker. Zodra het begint te schemeren zul je ze ongetwijfeld langs zien fladderen deze dagen: vleermuizen! Deze bedreigde diersoort is ontzettend interessant. Zo hangen ze niet alleen ondersteboven tijdens het slapen, maar hebben ze ook allemaal hun eigen geluid. Wil jij graag meer leren over deze kleine gevleugelde zoogdieren? Lees dan snel verder! 

 

Ze zijn er ondersteboven van

Ongetwijfeld het bekendste feitje over de vleermuis is dat ze ondersteboven hangen. Maar, wanneer doen ze dit precies? Tijdens het slapen wil onze kleine vriend op de kop hangen. Waarom de vleermuis dit doet is helaas onbekend, maar we weten gelukkig wel hoe ze dit doen. Vleermuizen kunnen namelijk hun kleine beentjes op slot zetten, waarna ze moeiteloos blijven hangen. Zo kunnen vleermuizen lang blijven hangen en hebben ze aan slechts één duiklanding genoeg om weer te kunnen vliegen.

 

Vliegende handvleugeligen

Één van de bijnamen van vleermuizen is ‘vliegende handvleugeligen’. De dieren worden zo genoemd omdat de vleermuizen bij het spreiden van hun vingers ook meteen hun vleugels spreiden. Waar de vleermuizen ook bekend om staan, is hun aanwezigheid bij Halloween. Veel Amerikanen brengen de aanwezigheid van de vleermuizen dan ook in verband met het griezelige feestje. 

 

Beschermde diersoort

Nederland heeft zo’n achttien verschillende soorten vleermuizen. De laatste tijd heeft de vleermuis het lastig, voornamelijk omdat ze steeds moeilijker een schuilplaats kunnen vinden. Dit komt onder andere omdat huizen beter worden geïsoleerd. Hierdoor is er minder ruimte om te gaan ‘hangen’ onder dakpannen of kiertjes in een huis. 

Een simpele manier om vleermuizen hier mee te helpen, is door het plaatsen van een vleermuiskast. Deze vleermuiskasten kun je gemakkelijk in een hoge boom plaatsen. Het plaatsen van één kast kan vaak al meerdere vleermuizen een plek geven. Door een vleermuiskast te kopen kunnen we er samen voor zorgen dat de vleermuizen blijven rondvliegen in Nederland!

https://www.vogelhuisjes.nl/