Zeven vette jaren
Image default
Aanbiedingen

Methodes voor slaaptraining

Methodes voor slaaptraining

Moet je baby door jou in slaap worden gewiegd – of wordt hij midden in de nacht wakker en eist hij de borst, een fles of een knuffel voordat hij weer in slaap valt? Als je kleintje minstens 4 maanden oud is, is het misschien tijd om met slaaptraining te beginnen. Op die leeftijd kunnen – en moeten – baby’s zelf in slaap vallen of weer in slaap vallen door zichzelf te kalmeren.

Er is niet één manier om slaaptraining te geven. Een slaaptrainer kan ook goed van pas komen. Veel ouders vinden dat één of een combinatie van de volgende slaaptrainingsmethodes werkt voor hun gezin:

Huil het uit (CIO)

De cry it out-methode van slaaptraining, ook wel de “uitdovingsmethode” genoemd, houdt in dat u uw baby in bed legt en haar laat huilen tot ze in slaap valt, zonder troost of hulp van u.

Dat betekent dat als je je baby met een vol buikje en in een veilige slaapomgeving naar bed hebt gebracht, je pas weer in haar kamer komt als het de volgende ochtend tijd is om op te staan of als ze weer moet eten.

Het lijkt misschien hard, maar CIO is harder voor jou dan voor je kleintje. Als u consequent bent (dat is de sleutel!), zou uw baby binnen drie tot vier nachten vanzelf in slaap moeten vallen, ongeveer.

Ferber-methode

Bent u er geen fan van om uw baby te laten huilen zonder enige vorm van aandacht en troost? Probeer dan de Ferber-methode, een soort “stapsgewijze uitdoving” of “check-and-console”, waarbij u uw baby een bepaalde tijd laat huilen voordat u bij haar gaat kijken.

Deze huilintervallen worden telkens een paar minuten langer totdat uw baby in slaap valt. Over een aantal nachten zult u de duur van deze pauzes geleidelijk opvoeren, waarbij u uw aanwezigheid in de babykamer vermindert om uw baby meer te laten doen om tot rust te komen. Al snel zijn deze controles niet meer nodig omdat uw baby geleerd heeft zichzelf te kalmeren.

Stoel methode

De stoelmethode kan beter werken voor oudere baby’s en kan voor u (en uw baby) comfortabeler aanvoelen dan uithuilen of Ferber. Ga in een stoel naast het bedje van uw baby zitten tot ze in slaap valt, zonder haar op te pakken. Zet de stoel elke avond verder weg totdat u vlakbij de deur bent en dan de kamer uit.

Op dat moment zou uw baby in slaap moeten kunnen vallen zonder dat u erbij bent. Deze methode werkt echter niet bij baby’s die u pas uit het oog kunnen verliezen als u uit het zicht bent.

En hoewel deze techniek voor sommige gezinnen geschikt kan zijn, moet u weten dat het bij sommige baby’s tot meer tranen kan leiden. Als uw baby in slaap valt met u in de kamer, kan ze schrikken en mogelijk overstuur zijn als ze wakker wordt en u er niet meer bent.

Bedtijd fading methode

Jammert je kleintje lange tijd voordat hij in slaap valt? Het kan zijn dat haar lichaam nog niet klaar is om te gaan slapen op het door jou gewenste tijdstip. De bedtijd fading-methode kan haar circadiane ritme veranderen zodat het bedtijd wordt waar jij het hebben wilt. Zo doe je dat.

  • Let op de signalen van baby’s slaap (ogen wrijven, geeuwen, wegdraaien van licht of geluid, huilerigheid).
  • Zodra uw baby moe lijkt, legt u haar in bed.
  • Hopelijk valt ze snel in slaap, maar als ze veel huilt, haal haar dan voor een bepaalde tijd uit de wieg (bijvoorbeeld een half uur) en probeer het dan opnieuw.
  • Als je haar een paar nachten op dat tijdstip in bed hebt gelegd, ga je 15 minuten eerder naar bed en herhaal je het proces met deze nieuwe bedtijd.
  • Maak het bedtijdstip geleidelijk vroeger in stappen van 15 minuten tot u de gewenste bedtijd hebt bereikt.

Het vervroegen van de bedtijd wordt ook wel eens gebruikt voor een slaaptrainingsstrategie waarbij de ouder steeds minder in de kamer van de baby aanwezig is om haar in slaap te brengen.

Pick up, put down methode

Deze slaaptrainingstechniek houdt in dat u de normale bedtijdroutine van uw baby doorloopt en haar dan slaperig maar wakker in bed legt. Als ze huilt, wacht dan een paar minuten om te zien of ze zelf tot rust komt. Zo niet, ga dan naar binnen om haar op te pakken en te kalmeren. Als ze weer rustig is, legt u haar weer in de wieg of het wiegje.

Herhaal dit proces tot uw baby in slaap valt. Houd er rekening mee dat deze slaaptrainingsmethode lang kan duren en veel geduld vereist.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in een zazu slaaptrainer! 

 

https://www.patrickstrijards.nl/koop-een-slaaptrainer-voor-uw-kind/