Zeven vette jaren
Mobiliteit

Paardencoaching steeds populairder

Mensen met een burnout, psychische klachten of loopbaanvraagstukken maken steeds meer gebruik van paardencoaching. Bij paardencoaching wordt er gebruik gemaakt van één of meer paarden. Het paard wordt als het ware ingezet om de gedachte van de patiënt of coachee te lezen.

Kan een paard dan coachen?

Een paard zelf kan natuurlijk niet coachen, maar een paard heeft wel een uitzonderlijke eigenschap; het kan haarfijn aanvoelen hoe iemand zich voelt. Het paard kan de coachee een spiegel voorhouden op een manier die voor de beste menselijke coach niet haalbaar is. Het paard reageert bij contact met de coachee op een manier die voor een paardencoach te lezen is. Hoe benadert iemand het paard en hoe reageert het paard hierop? Een paard geeft een indicatie van iemands eigen emoties en een paardencoach is in staat deze reacties te vertalen naar de dagelijkse praktijk.

Outplacement en paardencoaching

Ook outplacementbureaus hebben het fenomeen paardencoaching ontdekt. “Met paardencoaching zijn we in staat veel sneller tot de kern van de zaak door te dringen”, aldus Rein Reddingius van Werkcontact Outplacement in Den haag. Volgens Reddingius zijn paarden veel meer dan mensen in staat een goede analyse te maken van iemands welbevinden. “Het gaat er alleen wel om dat je de reactie van het paard en cliënt goed weet te vertalen anders ben je maar wat aan het doen, wij maken daarom gebruik van de gecertificeerde paardencoaches van Horses and Coaching”. Volgens Reddingius is het ook belangrijk dat er snel een keurmerk voor paardencoaches komt. “We zien heel veel beunhazerij en dat kun je voorkomen wanneer paardencoaches ook daadwerkelijk op kwaliteit gecontroleerd worden”, aldus Reddingius.

http://horsesandcoaching.nl/paardencoaching/