Zeven vette jaren
Image default
Onderwijs

Het gebrek aan advies bij de studiekeuze

De vraag: “Wat wil jij later worden?” is een relatief onschuldige vraag die je al van jongs af aan te horen krijgt en de kans is groot dat je op die leeftijd jouw fantasie durfde te laten spreken en dat je misschien wel uitsprak dat je een prinses wilde worden of een brandweerman. Jarenlang wordt deze vraag vergeten, maar wanneer je op de middelbare school zit, komt deze weer boven water. Je moet tenslotte een richting kiezen op de middelbare school, zodat je voorbereid wordt op de studie. Op dit punt is het belangrijk om studiekeuze advies te krijgen, want veel jongeren hebben echt geen idee op deze leeftijd.  

Het belangrijke moment 

Want wanneer je op de middelbare school de keuze moet gaan maken en je weet dat deze toch best wel bepalend gaat zijn voor jouw toekomst, dan is dit best wel een heftige stap en zeker op deze leeftijd ben je waarschijnlijk nog helemaal niet gewend om dit soort keuzes te maken. Vaak kiezen jongeren er dan voor om maar voor dezelfde richting te kiezen als dat hun vrienden en vriendinnen doen om maar gewoon samen te kunnen blijven, maar wanneer dan het punt komt waarop de studiekeuze gemaakt moet worden, wordt deze toch in veel gevallen liever nog een stuk vooruit en op de lange baan geschoven.  

Het keuzemoment op de middelbare school 

Meestal gaan jongeren in gesprek met hun mentor over de keuze die ze moeten maken, maar het is toch altijd aan de leerlingen zelf en helaas is er dan nog maar weinig advies gegeven over hoe zij de beste keuzes zouden kunnen maken. Een hulp bij studiekeuze is daarom op menig middelbare school zeker geen overbodige luxe, omdat dit het moment is om een goede keuze te moeten kunnen maken, maar ook omdat dat het moment is waarop je alle kanten nog op kunt gaan en je nog niet gedwongen wordt om binnen de hokjes van de studie te gaan kijken.  

Keuzes niet levensbepalend 

Veel jongeren wordt namelijk niet verteld dat de keuze die zij maken, helemaal niet voor de rest van hun leven hoeft te zijn, omdat je tegenwoordig eigenlijk nog vrij makkelijk van werkveld kunt veranderen. Zo haal je toch bij veel jongeren een enorme druk van hun schouders, waardoor zij een keuze durven te maken die op dat moment goed voelt en waarbij zij weten dat het niet levenslang hoeft te zijn, wanneer zij dit helemaal niet willen. Er ontbreekt dus een hoop informatie die het zo veel makkelijker had kunnen maken. 

https://septemberadvies.nl/studiekeuze/