Zeven vette jaren
Image default
Zakelijk

Tips om weloverwogen met belangrijke data om te gaan

Als ondernemer kom je veel in aanraking met belangrijke data. Het is natuurlijk totaal onwenselijk dat deze data vrij wordt gegeven aan de buitenwereld. Om dit te voorkomen kan je het beste werkende voorzorgsmaatregelen nemen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. In dit artikel zal je een aantal tips lezen over hoe je zorgvuldiger met belangrijke data om kan gaan. Misschien ken – en implementeer – je sommige al, maar misschien steek je er ook iets van op. Lees de tips goed door en vraag jezelf af of deze van meerwaarde kunnen zijn voor jouw bedrijf.

Backups

Het ergste wat je kan gebeuren is dat al je belangrijke data verloren gaat. In veel gevallen is er geen manier om deze te herstellen, waardoor de schade groot kan zijn. Hierom is het belangrijk om met regelmaat backups te maken. Stel jouw harde schijf met talloze belangrijke data erop crasht en is met geen mogelijkheid meer te herstellen, dan ben je al je gegevens kwijt en dit kan grote impact hebben. Misschien weet je sommige dingen nog uit je hoofd, maar hoogstwaarschijnlijk bij lange na niet alles. Wanneer je recent nog een backup hebt gemaakt en deze veilig ergens hebt opgeborgen, kan je deze backup gebruiken om zo de data op andere plekken weer in te laden. Dit kan zoveel gedoe en kosten schelen, waardoor het een grote aanrader is. Het maken van een backup kost meestal niks en een plek om het op te slaan ook niet. Zorg wel dat deze backups op een veilige plek worden opgeslagen.

Versleuteld

Wat heel handig kan zijn, is om bepaalde bestanden of programma’s te versleutelen. Denk bijvoorbeeld aan Excel bestanden waar gevoelige data in staat. Stel een hacker krijgt ooit toegang tot je computer, dan kan hij in ieder geval deze bestanden niet openen, omdat hij daarvoor eerst een wachtwoord moet invoeren. Veel mensen zijn hier wat lakser mee, omdat ze niet verwachten dat het hen overkomt. Maar het is voor jou een kleine moeite en mocht het ooit misgaan, dan ben je toch extra beschermd. Het kan ook zijn dat je een medewerker in dienst hebt die misschien niet tot alles toegang mag, hiermee kan je het ook van hen beschermen.

Datavernietiging

Van alle tips die je gaat lezen, zal dit degene zijn waar je misschien nog niet van hebt gehoord. Datavernietiging, wat is dat dan? Datavernietiging is zoals het woord eigenlijk al zegt het vernietigen van data. Bedrijven doen dit op professionele wijze en hierdoor loop je geen risico meer dat gegevens achterhaald kunnen worden. Stel een harde schijf is op wat voor manier dan ook kapot gegaan, dan kunnen experts hier soms nog gegevens vanaf halen. Er zijn ook mensen met minder goede bedoelingen die hier toe in staat zijn, dit brengt een gevaar met zich mee wanneer zij jouw harde schijf in handen krijgen. In de meeste gevallen is met een boormachine, hamer of vuur de harde schijf vernietigen toch niet genoeg. Datavernietiging diensten van erkende bedrijven zorgen dat dit op professionele wijze en volgens strenge normen wordt geregeld. Zij zorgen ervoor dat er geen enkel risico meer is dat je data de buitenwereld gaat zien.

Openbare netwerken

Starbucks, McDonalds of de nieuwe treinen van NS, ze bieden allemaal gratis wifi aan op een openbaar netwerk. Best lekker, om een koffie te halen en ondertussen te kunnen werken in het restaurant. Toch is het niet veilig om met deze netwerken verbinding te maken. Het gaat hier op openbare netwerken waar iedereen toegang tot heeft en waar geen beveiliging op zit. Het probleem hiervan is dat hackers hier misbruik van kunnen maken. Zij kunnen de gegevens zien die via de apparaten naar het netwerk worden gestuurd. Wanneer zij dan data in handen krijgen waar ze misbruik van kunnen maken, kan dit je duur komen te staan. Het beste kan je deze openbare netwerken dus vermijden, of ervoor zorgen dat je zelf goed beveiligd bent.