Zeven vette jaren
Image default
Financieel

Wat betekent de wettelijke verplichting voor jouw autoverzekering?

Voor elke persoon die zich in Nederland met de auto op de openbare weg wil begeven geldt dat hij of zij over de verplichting beschikt om een autoverzekering af te sluiten. In welke vorm dit gebeurt is sterk afhankelijk van de situatie in kwestie. Je kan immers in de praktijk gewoon genoegen nemen met de standaard verplichte WA-verzekering voor voertuigen, maar daarnaast is het eveneens mogelijk om te kiezen voor een verzekering die nog wat uitgebreider is. In ieder geval is het zeker de moeite waard om je even te verdiepen in de verschillende mogelijkheden die bestaan voor wat het afsluiten van een verzekering voor je auto betreft. We zetten deze graag hieronder voor je op een rijtje.

Waarom is de autoverzekering wettelijk verplicht?

Het eerste wat je moet weten wanneer je een auto koopt is dat deze dus verplicht moet worden verzekerd voordat deze in het verkeer kan worden gebracht. Dit betekent in de praktijk concreet dat er een wettelijke verplichting geldt voor het afsluiten van de zogenaamde WA-verzekering. Deze verzekering is vrij beknopt en dat vertaalt zich in een vrij beperkte premie. Je dient er wel rekening mee te houden dat deze verzekering enkel en alleen tussenkomst biedt in de schade die jij aanbrengt tegenover derden. Bovendien spreekt het voor zich dat de schade verwijtbaar moet zijn.

Er is een goede reden aan te halen waarom de overheden er in verschillende landen voor hebben gekozen om de autoverzekering wettelijk te verplichten. In het verleden was dat niet het geval waardoor er zich vaak problemen voordoen in de praktijk. Dit bijvoorbeeld doordat mensen niet over voldoende financiële middelen beschikken om de kosten van een ongeval te kunnen dragen. Door de  WA-verzekering te verplichten is daar inmiddels verandering in gekomen.

Wat zijn de uitgebreidere autoverzekeringen?

De autoverzekering kan natuurlijk niet alleen maar onder de vorm van de wettelijk verplichte WA-verzekering worden afgesloten. Daarnaast is het namelijk zo dat er op de markt ook nog enkele uitgebreidere exemplaren zijn terug te vinden. We maken hierbij een onderscheid tussen:

  1. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  2. De WA+ volledige cascoverzekering;

Voor de eerste geldt dat ze een aantal aanvullende dekkingen voorziet bovenop de standaard WA-dekking. Met andere woorden, van zodra je ervoor kiest om deze verzekering af te sluiten zal je kunnen vaststellen dat bepaalde vormen van eigen schade toch worden verzekert. Denk hierbij dan niet alleen concreet aan de schade die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld natuurgeweld of door een brand of ontploffing, maar ook als gevolg van bijvoorbeeld een inbraak en diefstal. Zelf joyriding wordt vanaf dit moment verzekert. Ondanks een relatief beperkte meerprijs moet het dus gezegd dat de WA+ beperkt cascoverzekering toch een aantal zeer aantrekkelijke extra dekkingen voorziet.

De WA+ volledige cascoverzekering, de meest uitgebreide optie

Wil je graag kunnen rekenen op het afsluiten van de meest complete autoverzekering die op de markt is terug te vinden? In dat geval zal je willen kiezen voor de WA+ volledige cascoverzekering of de zogenaamde allrisk. Voor dit type verzekering geldt dat ze beschikt over alle dekkingen die je eveneens aantreft in de voorgaande twee soorten autoverzekeringen. Deze dekkingen worden evenwel aangevuld met nog één belangrijke extra dekking, namelijk deze voor zelf veroorzaakte schade aan het eigen voertuig. Het gaat hierbij uiteraard wel alleen om onopzettelijke schade.

Hoe bepaal je de voor jou beste autoverzekering?

Ondertussen heb je kennis kunnen maken met de verschillende soorten autoverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Dit gezegd hebbende is het voor veel mensen nog niet meteen duidelijk welk type verzekering voor hun auto nu precies het meest geschikt is. Niet zelden komt het bovendien voor dat mensen zich in het bijzonder gaan focussen op de prijs die wordt gevraagd voor de verschillende verzekeringen. Uiteraard is de hoogte van de premie altijd van belang om rekening mee te houden. Echter is het niet verstandig om alleen hier rekening mee te houden. Dat natuurlijk niet in het minst omdat deze premie je geen goed beeld geeft van de exacte dekkingen.

Er zijn tal van verschillende zaken waar je aandacht aan zal willen besteden bij het uitkiezen van de interessantste verzekering voor jouw auto. In eerste instantie is er de waarde waar je voertuig over beschikt. Hoe duurder je auto, des te beter je deze natuurlijk wil laten verzekeren. Het laatste wat je namelijk wil is dat je door een ongeval de waarde van je auto letterlijk in rook ziet opgaan. Dat is echter niet alles. Ook het gebruik van je voertuig kan op dit vlak namelijk een niet onbelangrijke rol spelen. Hoe vaker je, je auto gebruikt en des te meer kilometers je er dus met andere woorden mee aflegt, des te groter het risico op schade aan de auto en des te beter dus je verzekering zal moeten zijn. Dit zijn alvast zeker enkele zaken om rekening mee te houden. Zoveel is zeker.

Hoe kan je de premie van je autoverzekering drukken?

Het spreekt voor zich dat het afsluiten van de autoverzekering in de praktijk gepaard gaat met een bepaalde premie die moet worden betaald. Voor deze premie geldt dat ze op verschillende manieren kan worden gedrukt. In eerste instantie kan je bijvoorbeeld de keuze maken om het eigen risico te verhogen. Dat lijkt op het eerste zicht mogelijks niet interessant omdat je dan hogere kosten moet betalen wanneer er zich een ongeval voordoet, maar anderzijds is dit wel interessant omdat je de periodieke verzekeringspremie hierdoor gevoelig kan verlagen.

Naast bovenstaande is het ook altijd een goed idee om de premie voor de verzekering van je auto nadrukkelijk te gaan vergelijken tussen verschillende verzekeraars. Voor de autoverzekering geldt dat het één van de meest concurrentiële verzekeringen is die er op de markt bestaan. Dat zorgt er uiteraard voor dat verzekeraars graag alles in het werk stellen om ze te kunnen verstrekken. Door het uitvoeren van een vergelijken is het dan ook al snel mogelijk om de kosten behoorlijk te drukken. Ook door te kiezen voor een pakket met verzekeringen zou het in de praktijk zomaar mogelijk kunnen zijn om een korting in de wacht te kunnen slepen.