Zeven vette jaren
Image default
Financieel

Alles over de aansprakelijkheidsverzekering

Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is niet voor iedereen gesneden koek. Het kan natuurlijk zo zijn dat je al een aansprakelijkheidsverzekering hebt, of dat je je serieus aan het oriënteren bent op het afsluiten van een dergelijke verzekering. Een andere mogelijkheid is dat je geen flauw idee hebt wat zo’n verzekering eigenlijk is en waarom je er een zou moeten hebben. Een eerste ding dat belangrijk is om te weten is dat het hebben van een dergelijke verzekering alhoewel niet verplicht, wel zeer verstandig is voor iedereen. Begrijpelijk genoeg zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om weer ergens voor een paar euro per maand te betalen waarvan je het gevoel hebt dat het eigenlijk nergens goed voor is. want wanneer gebruik jij die verzekering nou eigenlijk? Je maakt toch nooit brokken en je hebt toch ook al een autoverzekering en een zorgverzekering? Aangezien je nooit weet wanneer je per ongeluk schade aan een ander of een anders spullen veroorzaakt is het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering absoluut de kosten waard. We vertellen je meer in dit artikel. 

Aansprakelijkheidsverzekering, wat is het?

Met een aansprakelijkheidsverzekering wordt een verzekering bedoeld die de gemaakte schade vergoed waarvoor jij verantwoordelijk bent. Dit houdt in dat het schade betreft waarvoor jij volgens de wet verantwoordelijk gehouden kan worden en waarvoor jij dan dus ook de financiële gevolgen zult moeten dragen. Je kunt hierbij denken aan schade die door jou wordt aangericht aan het bezit of de spullen van andere mensen. Maar het kan hierbij ook gaan om fysieke schade die jij per ongeluk aanrecht bij andere personen. Zoals we allemaal weten zit een ongeluk in een klein hoekje en daarom kan het iedereen plotseling gebeuren dat je door even niet op te letten flinke schade aanricht. Je kunt een ongeval in het verkeer veroorzaken of wellicht kun je per ongeluk spullen van iemand anders kapot maken. Aangezien dit soort schade al snel kan leiden tot flinke bedragen aan schadevergoeding is het voor een ieder verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering te nemen. Op deze manier ben je beschermd tegen het moeten betalen van schadeclaims die je niet kunt betalen.

Is het verplicht om een zo’n verzekering te hebben?

In Nederland is het verplicht om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een autoverzekering, zonder welke je niet de weg op mag, maar ook een zorgverzekering die iedereen verplicht dient te hebben. Het is echter niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Wellicht is dit onderscheid enigszins vreemd.  Immers gelden dezelfde argumenten voor de verplichting van andere verzekeringen ook voor de argumentatie van het verplichten van een deze verzekering. Want net als bij bovengenoemde verzekeringen geldt ook voor een aansprakelijkheidsverzekering dat mensen gemakkelijk en onbedoeld in een situatie kunnen geraken waarbij zij deze verzekering nodig zullen hebben omdat zij het te vergoeden bedrag anders niet kunnen ophoesten. Hierdoor zullen mensen in grote financiële problemen kunnen komen. Het is dan ook vanuit deze overweging dat een dergelijke verzekering wellicht verplicht zou moeten zijn. Dat is echter niet zo. Dat gezegd hebbende duidt dit er wel op hoe verstandig het is om toch een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Op deze manier bescherm je jezelf tegen de ongewenste financiële zorgen waar je in terecht kunt komen door toedoen van een ongeluk of ongeval.

Meerdere mensen verzekeren met een verzekering 

Bestaat jouw huishouden uit meerdere personen? Dan kun jij ervoor kiezen om deze personen ook te verzekeren via jouw eigen aansprakelijkheidsverzekering. Dit is bijvoorbeeld een logische gedachte wanneer het gaat om je partner of je kinderen. De mogelijkheden om meerdere mensen  te verzekeren via jouw aansprakelijkheidsverzekering zijn opgedeeld in vier verschillende gezinssituaties. Zo kun je kiezen voor een verzekering als alleenstaande zonder kinderen, partners met kinderen die in huis wonen, partners zonder kinderen die in huis wonen en alleenstaande met kinderen. Welke van deze verzekeringen het best op jou van toepassing is, is afhankelijk van de manier waarop jouw huishouden of gezin is samengesteld. Wel kunnen we zeggen dat het altijd financieel handiger is om meerdere mensen in één aansprakelijkheidsverzekering te verzekeren dan wanneer je voor iedereen een aparte verzekering zou nemen.

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering?

Je kunt je door een aansprakelijkheidsverzekering te nemen indekken tegen verschillende dingen, maar er zijn ook situaties waarin jij niet verzekerd bent door deze verzekering. Over het algemeen kunnen we stellen dat je verzekerd bent met een verzekering tegen de monetaire vergoeding die jij moet betalen ten gevolge van de schade die door jou schuld wordt veroorzaakt bij een andere persoon of de eigendommen van een andere persoon. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je neef helpt om zijn nieuwe televisie te tillen en die door jou schuld op de grond valt. Of misschien trap je met een potje voetbal per ongeluk de bal door de ruit van de buren. Ook het per ongeluk aanbrengen van fysiek letsel kan onder deze aansprakelijkheidsverzekering vallen.  

Wat dekt het niet?

De uitzonderingen op de dekking door een aansprakelijkheidsverzekering zijn als volgt samen te vatten: je bent niet verzekerd voor de schade die je aanricht aan spullen die je gehuurd hebt. Ook ben je niet verzekerd wanneer je met opzet schade aanricht aan de eigendommen van een ander. Ook tijdens werktijd is eventuele schade die jij aanricht niet voor rekening van jouw verzekeraar.

Wat kost een dergelijke verzekering? 

Het niet afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering omwille van het vermijden van de kosten is hoe dan ook geen goed idee. De maandelijkse kosten voor een dergelijke verzekering liggen namelijk behoorlijk laag. Zeker als je bedenkt hoeveel financiële ellende een dergelijke verzekering jou kan besparen. Indien je een verzekering afsluit als alleenstaande zonder kinderen moet je rekenen op een premie van tussen de 3 en de 5 euro per maand.  Wil je ook bepaalde gezinsleden of een partner laten verzekeren via jouw verzekering? Reken dan op een verzekeringspremie van tussen de 5 en de 10 euro per maand

Tot welke hoogte ben ik verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering?

Het bedrag waarvoor je verzekerd bent met jouw verzekering is afhankelijk van de verzekeraar en de premie die je betaald aan de verzekeraar. Het is gangbaar dat een aansprakelijkheidsverzekering je verzekerd voor een bedrag dat ergens tussen de 500.000 en de 2,5 miljoen euro ligt. Kijk op de website van Alpina Online Verzekeringen voor meer informatie.