Zeven vette jaren
Bedrijven

Periodieke btw-aangifte verplicht voor Belgische ondernemers

In België zijn alle ondernemers verplicht om periodiek hun btw-aangifte in te dienen. Dit gebeurt via het programma van de Federale Overheidsdienst Financiën (FOF). Als jij een ondernemer bent, dan zal je elk kwartaal of elke maand aan de FOF moeten doorgeven wat het verschil is tussen de btw die je nog verschuldigd bent en de btw die nog moet worden afgetrokken. Doe je dit niet, dan kun je een boete verwachten en een strenge aanmaning om je aangifte alsnog in te dienen. Hier lees je hoe dit in zijn werk gaat.

 

De frequentie

Is jouw jaarlijkse omzet minder is dan €2.500.000 (exclusief btw), dan moet je je aanvraag elke drie maand doorgeven aan de FOF. Ligt jouw omzetcijfer hierboven, dan moet je dit elke maand doen. In dit laatste geval is er waarschijnlijk een boekhouder of een accountant die de werkzaamheden voor je uitvoert.

 

De aangifte

De aangifte zelf doe je via een applicatie van de FOF, genaamd Intervat. Je hebt hier een persoonlijke gebruikersnaam en passwoord voor. Heb je alles goed bijgehouden, dan hoeft de aanvraag zelf niet langer dan een paar minuten in beslag te nemen. Het is daarom van groot belang dat je boekhouding altijd op orde is. Het is bij uitzondering ook mogelijk om je aangifte schriftelijk in te dienen, maar dit heeft niet de voorkeur. Met je persoonlijke inloggegevens kun je veilig en snel alle gegevens doorgeven die er nodig zijn.